Annons

Fotbollsresorna.se - din guide till en bra fotbollsupplevelse

Sommarresa till EM i Frankrike

Det är nu verkligen dags att planera in din resa till Frankrike i juni och juli. EM startar redan den 10 juni med matchen mellan hemmanationen och Rumänien i Paris. Sverige spelar sin inledande match mot Irland tre dagar senare i Parisförorten Saint Denis. Har du redan fått tag på EM-biljetter, är det bara att gratulera. Då är det viktigaste klart och du kan börja tänka på resedetaljer så som flyg och hotell. Behöver du fortfarande biljetter till arenorna, rekommenderar vi dig att delta i tävlingar med EM-biljetterna i prispotten. Det är nämligen både svårt och dyrt att köpa biljetterna nu.

Här ger dig svar på frågor kring hur du tar dig till EM, alltså själva resan. Se till att fixa biljetterna själv och använd sedan informationen som du hittar här när det är dags att ordna allt annat som har med din resa att göra.


Bästa sättet att ta dig till Frankrike

Hur tar du dig till EM? Det finns fem olika alternativ: bil, buss, tåg, flyg och cykel. Vi går igenom alla dessa nedan.


Bil

Det enklaste sättet om ni till exempel bor i Sydsverige, är nog att ta bil tillsammans med dina vänner eller familj. En enkelresa till Paris kommer att kosta er mellan två och tre tusen kronor. Det gör det rätt billigt och smidigt om ni är flera som delar på bensinkostnaden.

Ni bör räkna med cirka femton timmars bilresa från Skåne och med tjugo timmar i bilen från Stockholm och Göteborg. Ni som bor i norr bör överväga ett annat alternativ för det blir både dyrare och jobbigare för er med bil. Det är nämligen trettio timmars körtid från Luleå till Paris. Behöver ni övernatta på vägen, kan ni ta ett stopp i Hamburg eller en liten omväg till Amsterdam. Det blir bara en timme extra i bilen om ni väljer att besöka denna vackra tyska stad.

Den största fördelen med denna transportmetod är att du får ta bilen med dig och slipper hyra bil när du är på plats. Det blir både billigt och bekvämt. Tänk på att det är sju timmars bilresa mellan Saint Denis och Toulouse där Sverige spelar sin andra match mot Italien och ytterligare sex timmars bilavstånd därifrån till Nice där vi möter Belgien i vår sista match i Grupp E. Vinner vi gruppen, vilket vi såklart hoppas på, möter vi med all sannolikhet Kroatien, Tjeckien eller Turkiet i åttondelen på Stade de France. Då väntar alltså en ny bilresa på sju timmar. Det behövs verkligen en bil i detta EM om ni tänker se flera av Sveriges fotbollsmatcher på plats.


Buss

Vill du ta buss i stället har du två alternativ:
* 35 timmars resa (från Stockholm) med Eurolines som kostar ca 1500 kronor och
* 28 timmars resa (från Stockhom) med Swebus med pris på cirka 1200 kronor

Det blir alltså rejält dyrare att resa med buss än med bil. Dessutom tar det längre tid och är allmänt jobbigt. Vi rekommenderar dig inte att ta buss till Paris om det nu inte är så att du inte har något val. Tänk även på att det blir många som reser till Paris under juni. Måste du boka buss, gör det i förväg så att det inte är slutsålt.


Tåg

Det låter inte speciellt svårt med en tågresa från Sverige till Paris med tanke på alla snabbtåg som numera finns i Europa. Tyvärr är det riktigt tufft i verkligheten. SvD har till och med skrivit en artikel om tågresor till Paris. Enligt deras beräkningar kan prislappen för din tågresa landa på smått osannolika 6 700 kronor. Det blir även en del obekväma tågbyten. Samma problematik tas även upp i en debattartikel av DN som förvisso nämner huvudfördelen med en tåg resa – du hjälper miljön när du reser med tåg.


Flyg

Det bästa alternativet om du vill hyra bil på plats i Frankrike är utan tvekan flyg. Det är billigt och snabbt. Du kan flyga direkt till Paris för så lite som fem eller sex hundralappar. Dessutom går det att ta flyg till Toulouse och Nice med byte i Paris för ett par tusen. Biljettpriset med Ryanair från Skavsta till Paris Beauvais den 8 juni ligger i skrivande stund på 350 kronor.

Nu är det så att alla cirka tio tusen svenskar som kommer att resa till Paris för att se vår första match mot Irland håller på med reseplaneringen och snart kommer biljettpriserna att skjuta upp i höjden. Det är alltid smart att köpa din flygresa till de stora evenemangen minst tre-fyra månader i förväg.


Cykel

För er som är miljömedvetna, men inte riktigt orkar med en tågresa, finns det ytterligare ett galet alternativ – cykel. Väljer du att cykla hela vägen till Frankrike, blir du säkert omnämnd i medier och får även en del publicitet i sociala medier.

Cykelresan från Stockholm till Paris tar 103 timmar (inklusive Rødbyfärjan i Danmark). Om du cyklar mellan sju och åtta timmar om dagen, behöver du två veckor på dig. Börjar du din resa i slutet av maj, bör du hinna lagom till Sveriges match mot Irland.


Pendla mellan EM-städerna

Vi antar att du har bil när du reser till EM-festen, men har du inte det, behöver du säkert hjälp med information om hur du reser mellan städerna. Resorna som är mest intressanta för oss som hejar på Sverige på plats i Frankrike är:
Paris – Toulouse mellan den 14: e och den 16:e juni. Tågresan tar mellan fem och sju timmar beroende på tåget du väljer. Priserna varierar mellan 400 och 800 kronor;
Toulouse – Nice mellan den 18:e och 21:a juni. Räkna med ca sju timmar på tåget. Biljettpriserna ligger på samma nivå som tåg mellan Paris och Toulouse;
Åttondelsfinalsmatchen spelar vi antingen i Paris (Saint Denis), Lens, Lyon eller Toulouse. Det är svårt att avgöra vart resan går just nu, men vi tippar på att resan Nice – Paris den 23:e juni – dagen efter Belgienmatchen och dagen före Midsommarafton – blir riktigt populär. Sex timmar tar det tills du är i Paris igen för att ta flyget hem till Sverige. Vi hoppas dock att du stannar i Frankrike längre och får se Sverige vinna sina EM-matcher i åttondelen, kvarten, semifinalen och finalen!